Blog

17aug
2022

Het cafetariaplan: de voor-en nadelen op een rijtje

Het cafetariaplan: de voor-en nadelen op een rijtje

Een cafetariaplan wordt erg gesmaakt door zowel werknemers als werkgevers. Maar wat is zo’n plan en zijn er misschien toch nadelen aan verbonden? We doen het graag voor u uit de doeken.

Het cafetariaplan los van voor- en nadelen

Het cafetariaplan biedt werknemers een flexibele verloning door een reeks belastingvoordelen te integreren. De inhoud van zo’n plan varieert: van extra verlofdagen tot een mobiliteitsoplossing op maat. Bij ALD Automotive kunt u terecht voor een ruim aanbod aan leasewagens of -fietsen en alle aanvullende diensten die daarbij komen kijken.

Voordelen voor de werkgever: naar een sterker merk en team

Met een cafetariaplan biedt u uw medewerkers een gepersonaliseerd salarispakket zonder dat de loonkost stijgt. Bovendien kunt u de werkgeversbijdrage uitsparen of mee injecteren in het cafetariaplan. Voor bedrijfswagens is een Total Cost of Ownership-benadering mogelijk om kostneutraal te blijven.

Een cafetariaplan is voor heel wat bedrijven ook een springplank naar maatschappelijk verantwoord ondernemen, omdat het makkelijker is om groene mobiliteitsoplossingen zoals elektrische wagens en fietsen aan te bieden. Bovendien boost het uw imago en employer brand. Een flexibele verloning zet u immers in de markt als een aantrekkelijke werkgever. Bereid u ook maar voor op meer motivatie bij uw personeel, want zij krijgen meer inspraak in hun verloning.

Nadelen voor de werkgever: iets meer administratie

Heel wat werkgevers zien de bijkomende administratiemolen als een nadeel van flexibele verloning. Een goed cafetariaplan vraagt een extra bijlage aan het arbeidscontract, in samenspraak met het personeelslid. Die bijlage verschilt per werknemer en bevat het toegewezen budget en de gekozen extralegale voordelen. Ten slotte kruipt er ook wel wat tijd in het opvolgen van elk individu.

ALD verlaagt die drempel door de juiste tools aan te leveren. Denk aan een handige configurator waarmee werknemers zelf hun auto kunnen samenstellen, zonder al te veel extra administratie te creëren. Wij streven ernaar om u via ons platform de beste dienstverlening te bieden. Kortom, met ALD en een sociaal secretariaat aan uw zijde valt die administratie al bij al nog wel mee …

Voordelen voor de werknemer: fiscaal aantrekkelijk en flexibel

Een cafetariaplan is financieel voordelig voor uw werknemers. Zij genieten niet enkel een belastingvoordeel, maar in het geval van een wagen ook fleetkortingen, goedkopere verzekeringen en andere diensten. Daarnaast worden nieuwere modellen zoals plug-in hybrides en elektrische wagens die uitgerust zijn met de laatste technologieën een stuk toegankelijker.

En zoals gezegd, is het cafetariaplan bijzonder flexibel: uw medewerkers kunnen zelf een oplossing uitkiezen volgens hun mobiliteitsbehoeften, de investering spreiden en voor een fullservicepackage kiezen.

Nadelen voor de werknemer: minder pensioenrechten en geen eigenaar

Met een flexibel salarispakket betalen uw werknemers minder socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing. Ze ruilen het brutoloon waarop u sociale bijdragen betaalt namelijk in voor RSZ-vrije voordelen. Het brutoloon daalt en dat beïnvloedt hun pensioenrechten en uitkering bij ziekte of werkloosheid. Door bestaande extralegale voordelen, zoals de eindejaarspremie, te gebruiken als budget voor het cafetariaplan, vermijdt u dit. De dertiende maand wordt hoog belast, waardoor uw personeel er slechts een deel van ontvangt. Met deze som als basis van de flexibele verloning halen uw werknemers er zoveel mogelijk uit.

Neem contact op met ALD Automotive

Het cafetariaplan kan voor elk bedrijf, klein of groot. Bent u benieuwd wat zo’n systeem van flexibele verloning voor u en uw werknemers kan betekenen? We leggen het haarfijn voor u uit in onze whitepaper.