Blog

Hoe veilig is een elektrische step?

Hoe veilig is een elektrische step?

Dat de elektrische step aan een opmars bezig is, is een understatement. Eerst zag u ze nergens en nu zijn ze amper nog weg te denken uit het straatbeeld. De vraag is alleen: hoe veilig is zo een elektrische step? De berichten over ongevallen en onverantwoord gebruik zijn namelijk bijna even talrijk als de steps zelf. Zijn elektrische steps echt zo’n gevaar op de baan of valt het allemaal wel mee?

Is een elektrische step gevaarlijk?

In se is een elektrische step niet gevaarlijk, zolang u hem maar verantwoord gebruikt. De elektrische step valt onder de categorie voortbewegingstoestellen, net zoals monowheels, hoverboards of segways. Daardoor hebben ze een wettelijke snelheidsbeperking van maximaal 25 kilometer per uur. Opvallend aan de elektrische step is dat u er zowel mee op de stoep als op de rijbaan mag bewegen. Als u ermee op de stoep rijdt, mag u niet sneller dan 6 kilometer per uur gaan én moet u zich gedragen zoals een voetganger. Wilt u sneller rijden? Dan moet u op het fietspad steppen en de regels volgen die ook voor fietsers gelden.

Tips om het veilig te houden

Zoals hierboven aangehaald, is een elektrische step enkel gevaarlijk als u er onverantwoord mee omspringt. Als u de onderstaande tips in het achterhoofd houdt, kunt u de risico’s beperken:

  • Overschrijd nooit de maximaal toegestane snelheid van 25 kilometer per uur.
  • Het is aangeraden een helm te dragen bij het gebruik van een elektrische step.
  • Draag fluorescerende kleding zodat u goed zichtbaar bent.
  • Hou uw gedachten erbij en zorg dat u niet afgeleid raakt door uw gsm bijvoorbeeld.
  • Hou altijd beide handen op het stuur.
  • Wees hoffelijk in het verkeer.
  • Haal geen onverwachte of onverantwoorde manoeuvres uit.
  • Sta nooit met meer dan een persoon op de step.

Gaat het ondanks deze tips toch mis? Zorg dan dat uw familiale verzekering zeker in orde is, zodat u gedekt bent bij een ongeval.

Tags

Share

Contacteer ons
02 706 41 41