Blog

27okt
2023

Laadpalen installeren voor uw bedrijf? Zo pakt u het slim aan

Laadpalen installeren voor uw bedrijf? Zo pakt u het slim aan

Nu steeds meer werknemers (en bezoekers!) overschakelen op elektrische voertuigen, rijzen laadpalen op het werk als paddenstoelen uit de grond. Toch zijn er enkele aandachtspunten als uw bedrijf laadpalen wil installeren. We zetten de belangrijkste op een rij.

Hoeveel laadpalen hebt u nodig?

Deze vragen moet u zich zeker stellen:

1.    Hoeveel elektrische voertuigen (EV’s) zitten er vandaag in uw vloot? Hoeveel in de (nabije) toekomst? Het aantal benodigde laadpunten hangt af van het aantal elektrische voertuigen dat u verwacht te hebben in uw vloot. 

2.    Laadsnelheid en laadbehoefte: worden de EV's dagelijks intensief gebruikt en leggen ze veel kilometers af? Dan kan het nodig zijn om laadpalen met een hogere laadsnelheid te installeren om de efficiëntie te garanderen.

3.    Laadpatronen: wanneer laden uw werknemers hun voertuig meestal op? Als ze bijvoorbeeld met veel zijn die hun voertuig tegelijkertijd na de kantooruren willen opladen, kan het nodig zijn om extra laadpalen te installeren om aan die piekvraag te voldoen.

4.    Wie mag er laden? Moeten ook klanten en leveranciers de mogelijkheid krijgen? In België is de elektrificatie volop aan de gang. 

5.    Hoe zit het met de wetgeving? In Vlaanderen moeten niet-residentiële gebouwen met meer dan tien parkeerplaatsen minstens twee oplaadpunten hebben, en laadinfrastructuur voor een op de vier plaatsen. In Brussel moet vanaf 1 januari 2025 tien procent van de parkeerplaatsen van bedrijven worden uitgerust met laadpalen (met een minimum van twee laadpunten per parking). 

Verhoogde kostenaftrek ‘publieke’ laadpalen

Het kan lonen om ook enkele intelligente laadpalen te installeren die publiek toegankelijk zijn. Dan hebt u namelijk recht op een verhoogde kostenaftrek. Het afschrijvingspercentage bedraagt 150% tussen 1 januari 2023 en 31 augustus 2024.

Waar moeten de laadpalen komen?

Het zou kunnen dat u uw parking anders moet inrichten om de laadpalen de best mogelijke plek te geven. Overweeg om in het begin laadpalen dicht bij het elektriciteitsbord te installeren en later uit te breiden naar andere zones. Neem die opstelling op in de car policy, waarbij zones worden gereserveerd voor specifieke voertuigtypen of gebruikers.

Laadpalen installeren met kennis van zaken

Bepalen hoeveel laadpalen uw bedrijf nodig heeft, wat voor laadpalen dat moeten zijn en waar ze moeten komen, vraagt om een uitgebreide denkoefening. ALD Electric helpt u graag! Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.