Blog

04okt
2023

Terugbetaling openbaar vervoer: wat kost het u als werkgever?

Terugbetaling openbaar vervoer: wat kost het u als werkgever?

Heel wat werkgevers komen tussen in (een deel van) de kosten van het woon-werkverkeer. Als een werknemer het openbaar vervoer gebruikt, is (gedeeltelijke) terugbetaling zelfs verplicht. Gelukkig hangen er wel wat fiscale voordelen aan vast. Lees hier hoe het in elkaar zit. 

Terugbetaling trein

Als werkgever bent u verplicht om een deel van de kosten te betalen voor werknemers die met de trein komen. Dat kan op twee manieren:

  1. Derdebetalersovereenkomst: u betaalt minimaal 80% van de prijs van een abonnement in tweede klasse. U ondertekent een derdebetalersovereenkomst met de NMBS, waarbij u maandelijks een factuur ontvangt. De resterende 20% wordt gedekt door de staat, waardoor uw werknemer zelf niets hoeft bij te dragen.
  1. Vergoeding op basis van forfaitaire bedragen: u betaalt een bedrag gebaseerd op wettelijk vastgestelde forfaitaire bedragen en de afstand tussen de woning en de werkplek. Gemiddeld dekt dit ongeveer 75% van een abonnement in tweede klasse.

Terugbetaling bus, tram of metro

Ook als werknemers met de bus, tram of metro komen, bent u verplicht om een deel van de kosten te betalen. En ook dat kan op twee manieren: 

  1. U sluit een derdebetalersovereenkomst
  1. U betaalt een vergoeding
  • indien gebaseerd op de werkelijke afstand tussen de woning en de werkplek, moet de vergoeding overeenkomen met een treinabonnement voor een vergelijkbaar traject, beperkt tot 75% van de werkelijke kosten.
  • Zijn de kosten echter niet op de werkelijke afstand gebaseerd, dan betaalt u 71,80% van de werkelijke kosten. Let wel, het maximumbedrag dat u kan betalen is de prijs van een treinabonnement voor een afstand van 7 kilometer.

Goed om te weten: sectorale afspraken zijn bindend. 

Fiscale voordelen terugbetaling openbaar vervoer

  • De tussenkomst in de kosten voor trein, bus, tram of metro is vrijgesteld van bijdrage sociale zekerheid (voor zowel de werknemer als de werkgever).
  • Vennootschapsbelasting: uw tussenkomst is 100% fiscaal aftrekbaar.
  • Btw is aftrekbaar, zelfs als de kosten op naam van uw werknemer zijn gemaakt. Dit geldt ook als de vervoersmaatschappij geen factuur heeft uitgegeven of als er geen ticket beschikbaar is.
  • Personenbelasting: als werknemers ervoor kiezen om forfaitaire beroepskosten af te trekken, dan genieten ze volledige vrijstelling voor het bedrag dat u als werkgever betaalt. Als zij echter werkelijke beroepskosten inbrengen, dan is er geen vrijstelling.

Houd mobiliteitsbudget moeiteloos bij

ALD Move maakt het soms complexe mobiliteitsbudget makkelijk voor iedereen. Met deze app kunnen werknemers makkelijk hun vervoersbewijs kopen, terwijl u de fiscale voordelen optimaal benut. Lees snel meer over deze handige applicatie of vraag meteen een gratis demo.