Blog

04okt
2023

Fietsvergoeding: hoe voordelig is fietsen naar het werk?

Fietsvergoeding: hoe voordelig is fietsen naar het werk?

Meer en meer werknemers fietsen naar het werk. Daar plukken zowel zij als hun werkgever fiscale voordelen van. Maar hoe berekent u de fietsvergoeding nu precies? En wat gebeurt er als werknemers hun fiets met andere vervoermiddelen combineren? Lees hier hoe u als werkgever het overzicht behoudt. 

Fietsvergoeding, bedrijfsfiets of deelfiets

Er is een fiscaal onderscheid tussen de fietsvergoeding, de bedrijfsfiets en de deelfiets.

Fietsvergoeding

Sinds 1 mei 2023 zijn alle werkgevers in de privésector verplicht om minimaal € 0,27 per kilometer te vergoeden voor woon-werkverkeer met de fiets. De fietsvergoeding dekt het traject tussen de woning en de werkplek, heen en terug, dat effectief met de fiets wordt afgelegd. 

In fiscaal jaar 2024 is de fietsvergoeding tot € 0,27 per kilometer vrijgesteld van bijdrage aan sociale zekerheid en 100% fiscaal aftrekbaar. Tot € 0,27 per kilometer betalen werknemers ook geen bijdrage sociale zekerheid en zijn ze vrijgesteld van personenbelasting.

Fiets combineren met openbaar vervoer

Combineert een werknemer de fiets met het openbaar vervoer, bijvoorbeeld door met de fiets naar het treinstation te rijden? Dan mag u de fietsvergoeding en de vergoeding voor het openbaar vervoer cumuleren. Alleen het deel van de reis dat met de fiets wordt afgelegd, telt mee voor de fietsvergoeding. 

Deelfiets 

Deelfietsen zijn vrijgesteld van bijdrage aan sociale zekerheid en daarbij nog eens 100% fiscaal aftrekbaar. Ze kunnen gecombineerd worden met de fietsvergoeding. 

Als het abonnement op naam van de werknemer staat, dan zijn de terugbetaalde kosten een belastbaar voordeel van alle aard. Wel is er een vrijstelling van € 470 per jaar (fiscaal jaar 2024). 

Bedrijfsfiets

Bedrijfsfietsen zijn 100% fiscaal aftrekbaar. Sommige bedrijven stellen deze fietsen ter beschikking voor privégebruik en voor woon-werkverkeer. Zowel werkgevers als werknemers betalen er geen bijdrage sociale zekerheid voor, en werknemers geen voordeel van alle aard, op voorwaarde dat de fiets effectief wordt gebruikt voor (een deel van het) woon-werkverkeer. 

Autoleasing kent u wel, maar wist u dat een (elektrische) fiets leasen ook kan?

Maak het mobiliteitsbudget makkelijk

Dankzij het mobiliteitsbudget maken werknemers makkelijker de keuze om met de fiets te gaan werken. De administratie die erbij komt kijken, is daarentegen eerder complex – zeker wanneer werkgevers verschillende mobiliteitsopties combineren. Daarom is er nu ALD Move. Met deze alles-in-één-tool registreren werknemers eenvoudig hun verplaatsingen en volgt u als werkgever hun mobiliteitsbudget piekfijn op. Lees er meer over of vraag meteen een gratis demo.