Blog

21sep
2023

Fiscaliteit: niet-elektrische auto (NZEV) bestellen? Wacht niet langer!

Fiscaliteit: niet-elektrische auto (NZEV) bestellen? Wacht niet langer!

De elektrificatie is in volle gang. Overweegt u toch een niet-elektrische auto of NZEV voor uw vloot? Sinds 1 juli 2023 is er een fiscale uitdoofregeling van tel. Wat moet u weten als u op dit moment nog een NZEV bestelt? Lees snel meer.

Wat is een NZEV?

Een NZEV of non zero emission vehicle is een voertuig dat schadelijke stoffen uitstoot, zoals (onder meer) CO2. Een NZEV kan dus een dieselwagen, benzinewagen, mild-hybride voertuig of een plug-inhybride zijn. 

Fiscale uitdoofregeling

Als u uw NZEV tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025 bestelt, dan is de fiscale uitdoofregeling van toepassing. Dat betekent dat de maximale aftrek jaarlijks met 25% daalt, om in 2028 op 0% uit te komen. Ook kan het zijn dat u een hogere C02-bijdrage moet betalen, deze wordt jaarlijks vermenigvuldigd met een factor bovenop de indexering.

De uitdoofregeling is er gekomen naar aanleiding van een wetsvoorstel waarmee minister Van Peteghem bedrijfsvloten (sneller) wil vergroenen. 

Lees meer over de fiscale vooruitzichten voor bedrijfswagens in 2021-2031.

Gevolgen voor Total Cost of Ownership (TCO)

Onder meer door de uitdoofregeling zal ook de TCO van NZEV's vanaf 2025 aanzienlijk stijgen. De TCO van volledig elektrische voertuigen zal doorheen de jaren daarentegen vrijwel constant blijven.

Auto bestellen? Duurzame mobiliteit is essentieel

Nu de Europese, Belgische en regionale milieunormen almaar strenger worden en het fiscale regime minder gunstig, is een duurzame mobiliteitsstrategie voor elk bedrijf essentieel. Hoe groener uw vloot, hoe interessanter de fiscaliteit en hoe lager de totale kosten voor uw onderneming.

Hulp nodig met schakelen?

Bij ALD Automotive hebben we een toegewijd team van experten die u graag begeleiden om uw vloot te optimaliseren. Met innovatieve tools analyseren ze uw mobiliteitsbehoeften en werken ze aanbevelingen uit op maat van uw onderneming.

Is uw mobiliteitsbeleid klaar voor de toekomst? Neem contact op met bic@aldautomotive.com voor een vrijblijvende Fleet & Mobility Scan.