Blog

26aug
2022

Wat is Total Cost of Ownership en hoe moet u het berekenen?

Wat is Total Cost of Ownership en hoe moet u het berekenen?

Om een zo juist mogelijk idee te krijgen van hoeveel een bedrijfswagen- of fiets uw bedrijf kost, is er de Total Cost of Ownership. Wat dat juist is en hoe u het kan berekenen, leggen we uit in deze blog. 

Wat is Total Cost of Ownership?

Het cafetariaplan biedt elke werknemer de kans om een mobiliteitsoplossing op maat te kiezen. Hoeveel u dit maandelijks kost, berekent u aan de hand van de Total Cost of Ownership (TCO). Die formule houdt niet enkel rekening met de catalogusprijs van de wagen of fiets, maar ook met bijkomende diensten en de fiscale wetgeving. Deze TCO-berekening omvat alle elementen die invloed hebben op de totale kost. Zo komt u niet voor verrassingen te staan, want een ‘goedkoop’ model kan aan het eind van de rit plots de allerduurste optie blijken.

De Total Cost of Ownership berekenen

Naast de catalogusprijs of maandelijkse huur van uw bedrijfswagen of -fiets, omvat de TCO alle kosten die u betaalt om de wagen in gebruik te hebben. 

  • Financiering: dit is het aankoopbedrag verminderd met de restwaarde, maar met interesten. De restwaarde geeft aan hoeveel uw wagen aan het einde van de rit nog waard is. Hoe hoger dat bedrag, hoe voordeliger voor u.
  • Onderhoud, reparatie en banden: hoe frequent u uw wagen moet laten onderhouden of herstellen, heeft heel wat invloed op de maandelijkse leasekost. Een elektrische wagen heeft minder onderdelen en vloeistoffen om te verversen. Zo bespaart u op onderhoud.
  • Verzekering: hoe vollediger de verzekering is, hoe duurder.
  • Energie: brandstof- of elektriciteitskosten.
  • Belastingen: de BIV of bedrijfsinvoering en verkeersbelasting. Voor een elektrische wagen betaalt u een minimum aan verkeersbelasting.

Daarnaast houdt de Total Cost of Ownership ook rekening met de fiscale kosten en aftrekbaarheid van de wagen. Zo hebt u meteen zicht op de impact na de vennootschapsbelasting. Neem bijvoorbeeld een volledig elektrische wagen: die vraagt een grotere investering, maar dat wordt gecompenseerd door een gunstige solidariteitsbijdrage en een lager voordeel alle aard.   

TCO in de praktijk

We concretiseren bovenstaande info met een leasingvoorbeeld. Vaak is een wagen in aanschaf duurder, maar komt hij binnen een cafetariaplan toch goedkoper uit. Stel, u wil 60 maanden een Volvo XC40 leasen en rekent op zo’n 100.000 afgelegde kilometers aan het einde van de periode.

Met 36.845 euro is de XC40 T2 (op benzine) goedkoper in aankoop dan de XC40 T4 PHEV (plug-in hybride), die 49.295 euro kost. Toch komt de totale netto leaseprijs voor de benzinewagen maandelijks neer op 500 euro, terwijl de plug-in hybride u onder dezelfde omstandigheden 391 euro kost. Waarom? Omdat u in dit geval ook rekening moet houden met een hogere CO2-uitstoot. Hiervoor betaalt u in de vorm van een lagere aftrekbaarheid, een hogere solidariteitsbijdrage en een hoger voordeel alle aard.

Leg uw oor te luister bij ALD Automotive

Wilt u graag weten wat de voordeligste opties zijn voor uw bedrijf? ALD Automotive is uw mobiliteitpartner binnen het cafetariaplan. Contacteer ons vrijblijvend op customercare@aldautomotive.com. We gaan snel voor u aan de slag en voorzien een Total Cost of Ownership-calculatie op maat van uw zaak. Of download onze whitepaper over het cafetariaplan.