Blog

19jul
2021

OPINIE: Leasing, een fenomeen of een trend?

OPINIE: Leasing, een fenomeen of een trend?

Een wagen aanschaffen is een avontuur. Je missie is duidelijk: een droomwagen in huis halen en de onaangename verrassingen buiten houden. Je start enthousiast met een lijstje op te stellen met wat je belangrijk vindt: Welke kleur? Welk merk? Wil je een sportief model of eerder een wagen met een ruime koffer? Van zodra je weet wat je wil, ga je op zoek naar de ideale wagen. Maar dan begin je toch te twijfelen. Is een nieuwe wagen niet wat te duur of is een tweedehandswagen misschien interessanter? Zou ik aan mijn spaargeld komen of zijn er andere financieringsmethodes? En is het wel verstandig om nu nog een diesel in huis te halen? Tijd om je rekenmachine boven te halen en de verschillende mogelijkheden te vergelijken.

Wat is Private Lease?

Leasing voor particulieren – of Private Lease in de volksmond – is een fenomeen dat vijf jaar geleden voor de eerste keer het daglicht zag. Het principe is simpel: je kiest een wagen, hoelang en hoeveel je ermee wil rijden en betaalt hiervoor een vaste maandelijkse huur. Diensten zoals de verzekering, de belastingen en het onderhoud zijn inbegrepen in de maandelijkse prijs. Je betaalt geen voorschot en op het einde van het contract gaat de wagen terug naar de leasemaatschappij.

Wanneer is een tweedehandswagen leasen voordeliger?

Wagen: Ford Fiesta 1.0 Ecoboost Titanium Benzine

 

Periode en gebruik: 24 maanden en 20.000 km

 

 

 

Aankoop

Leasing

 

Nettoprijs (btw incl.)

€ 11.500

€ 11.500

 

Lening op 24 maand aan 1,90% JKP

€ 11.712

Afschrijving inbegrepen

 

Verzekering

€ 1.250

Inbegrepen

 

Onderhoud en herstellingen

€ 350

Inbegrepen

 

Pechverhelping

€ 256

Inbegrepen

 

Zomerbanden

€ 500

Inbegrepen

 

Belastingen (verkeersbelasting + BIV + nummerplaat)

€ 360

Inbegrepen

 

 

Totale kost

 

€ 14.428

 

 

Geschatte verkoopwaarde na 24 maanden

€ 7.000

€ 7.000

 

Maandelijkse kost (btw incl.)

€ 309,5

€ 250

 

Bezitten of gebruiken

Je hoort wel eens dat leasing voor particulieren te duur is. Is dat dan de reden waarom er toch nog zoveel gekocht wordt? Nee, de reden hiervoor vind je eerder in je hart dan in je hoofd. Een prijsvergelijking maken is een rationeel gegeven, maar het is het gevoelsmatige dat bij de meesten doorslaggevend is. Uit onze studie van 2019 blijkt dat de grootste drempel om over te stappen op leasing neerkomt op hoe hard we vasthouden aan het bezit eerder dan het gebruik van een wagen. 58% van de markt staat wel open voor leasing, maar voor velen is betalen voor gebruik nog een stap te ver.

Nood aan flexibiliteit

Vooral voor jonge mensen is betalen voor gebruik dagelijkse kost. Waarom? Deze groep is op zoek naar flexibiliteit en gebruiksgemak. Voor mijn dochter (24) was kopen zelfs geen optie. Ze was pas afgestudeerd en was op zoek naar een snelle oplossing zonder langetermijninvesteringen. Ze wist nog niet waar ze twee jaar later zou staan. Zou ze dan ergens anders gaan werken of wonen? Zou ze haar spaargeld voor iets anders nodig hebben? Met haar Private Lease-contract kan ze zonder zorgen de baan op en moet ze nog niet nadenken over de grote – maar spannende – vraagstukken van morgen. En ondertussen hoef ik geen ‘Taxi-mama’ meer te spelen.

Leasen van een tweedehandswagen

Corona heeft een belangrijke rol gespeeld in de vraag naar flexibiliteit. Mensen hebben hun aankopen uitgesteld en gaan in onzekere tijden op zoek naar wat zekerheid. Die zekerheid vinden ze terug in het leasen van een tweedehandswagen. Deze trend brak twee jaar geleden door. Het principe is vergelijkbaar met Private Lease. Je betaalt een vaste maandelijkse prijs voor een recente wagen die altijd goed is behandeld en onderhouden. Ook hier zijn alle diensten inbegrepen in de vaste maandelijkse prijs. Vragen zoals ‘Wat is er met deze wagen gebeurd?’, ‘Is hij technisch wel in orde?’ en ‘Wat zal hij binnen een paar jaar nog waard zijn?’ zijn dan verleden tijd. Je krijgt onmiddellijk je droomwagen op je oprit en je contract bied je de zekerheid die je zoekt. En dat is wat vandaag écht telt. En voor de eeuwige twijfelaars: je kan al voor twaalf maanden een tweedehandswagen leasen.

Ann Larosse, Product & Innovation Manager bij ALD Automotive