Blog

28sep
2020

5 tips om fietsdiefstal te voorkomen

5 tips om fietsdiefstal te voorkomen

Niets zo vervelend als vaststellen dat uw fiets niet meer staat waar u hem achterliet. Jaarlijks meldt de politie 32.000 gestolen fietsen, de Federatie van de Auto- en Tweewielerindustrie (FEBIAC) spreekt zelfs van 150.000 gevallen. We geven u enkele nuttige tips om fietsdiefstal te vermijden!

1. Fietsdiefstal voorkomen? Maak uw fiets uniek

Een fiets met een unieke look vindt u altijd gemakkelijk terug. Bovendien maakt een opvallend uiterlijk de fiets minder aantrekkelijk voor dieven – zij beseffen goed genoeg dat zo’n fiets in het oog springt. Met een vrolijke kleur, een herkenbare sticker of een opvallend niet-afneembaar accessoire geeft u uw tweewieler in een handomdraai een persoonlijke toets.

2. Laat uw fiets graveren

De politie neemt contact op met de rechtmatige eigenaar wanneer ze een gestolen gegraveerde fiets vindt. Uw rijksregisternummer op het frame van uw fiets laten graveren, verhoogt dan ook de drempel voor fietsdieven. Het nummer geldt immers als ultiem eigendomsbewijs. Een alternatief is de Velopass, een soort paspoort voor uw fiets. De Velopass bestaat uit een QR-code op de fiets en een bijbehorende app. Daarmee kan de eigenaar van een gestolen fiets gemakkelijk teruggevonden worden. Om zo’n fietspaspoort te laten aanbrengen op uw fiets, betaalt u rond de tien euro.

3. Investeer in een stevig fietsslot

U weet natuurlijk ook wel dat enkel het ingebouwde slot van uw fiets niet voldoende is om uw fiets tegen diefstal te beschermen. Gebruik bij voorkeur twee verschillende fietssloten. Een vouwslot, beugelslot (in de gekende U-vorm) of kettingslot hebben de voorkeur op flexibele fietssloten.

4. Maak uw fiets altijd vast

Waar u uw fiets ook achterlaat, leg hem altijd vast met een stevig slot – ook in parkeergarages of overdekte fietsenstallingen. Maak het slot samen met uw fiets vast aan een verankerd voorwerp. Zo geeft u ook fietsdieven die opereren met bestelwagens geen kans. Maak het slot nooit enkel rond uw voorwiel vast. Dat wiel draaien fietsdieven namelijk gemakkelijk los. Klik dus zowel het voorwiel als het frame goed vast.

5. Stal uw fiets niet altijd op dezelfde plaats

Als dieven hun oog op uw fiets hebben laten vallen en vaststellen dat u uw fiets elke dag op dezelfde plaats achterlaat, dan kunnen ze hun slag maar al te goed voorbereiden. Wissel eens af en kies zo vaak mogelijk voor plekken waar regelmatig mensen voorbijkomen, zoals in de buurt van een bushalte of winkel.

Vergeet ten slotte uw fietszakken niet leeg te maken!

Fiets gestolen? Doe onmiddellijk aangifte

Is uw fiets toch gestolen? Doe aangifte bij een politiekantoor in de buurt of via www.policeonweb.be. Is uw fiets verzekerd? Meld de diefstal dan meteen aan uw verzekeraar. Op www.gevondenfietsen.be kunt u kijken of iemand uw fiets heeft teruggevonden. Als u over een Velopass beschikt, dan zal de politie of fietsenmaker die de gestolen fiets vindt contact met u opnemen.