Blog

Wat is het verschil tussen een speed pedelec en een elektrische fiets?

Wat is het verschil tussen een speed pedelec en een elektrische fiets?

Bent u op zoek naar een duurzame en toch aangename manier om u te verplaatsen? Dan is een elektrische fiets zeker een aanrader. Of gaat u toch voor een speed pedelec? In dit artikel ontdekt u wat dat precies is en waarin deze tweewieler verschilt van een elektrische fiets.

Wat is een speed pedelec?

Een elektrische fiets wordt ook weleens een elektrisch ondersteunde fiets, e-bike of pedelec genoemd. Daarbij is pedelec een samentrekking van de Engelse woorden ‘PEDal ELECtrical Cycle’.

 

Een e-bike met een vermogen van meer dan 250 watt wordt een speed pedelec genoemd. Hiermee haalt u vlot snelheden tot 45 km/u. We kunnen daarbij eigenlijk niet meer van een fiets spreken; wettelijk gezien valt een speed pedelec dan ook onder de noemer bromfiets.

Dat betekent dat er voor een speed pedelec strengere regels gelden:

  • U hebt een kentekenplaat nodig en moet het voertuig laten inschrijven bij de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen.
  • U mag een speed pedelec pas vanaf zestien jaar besturen.
  • U moet in het bezit zijn van een rijbewijs (auto of bromfiets).
  • U moet een helm dragen tijdens het besturen van een speed pedelec.

  

Op de rijbaan of op het fietspad?

Als u dat wenst, mag u met een speed pedelec het fietspad gebruiken. Daarnaast mag u zich op de rijweg begeven als de toegelaten snelheid daar maximaal 50 km/u is. Is de maximale toegelaten snelheid op de weg hoger dan 50 km/u? Dan bent u verplicht om het fietspad te gebruiken.

Een elektrische fiets vs een gemotoriseerde fiets

Het grote verschil tussen een speed pedelec en een ‘gewone’ elektrische fiets is dus de snelheid. Een e-bike gaat maar tot 25 km/u en wordt wettelijk gezien als een fiets. In tegenstelling tot bij een speed pedelec gelden er geen strengere regels voor een elektrische fiets.

 

Ten slotte bestaat er nog zoiets als een gemotoriseerde fiets. Het verschil? Een gemotoriseerde fiets heeft niet alleen trapondersteuning, maar rijdt ook zonder dat u hoeft te trappen. Op wettelijk vlak is het enige verschil met een elektrische fiets de minimumleeftijd van zestien jaar.

Tags

elektrische fiets, speed pedelec, gemotoriseerde fiets, regels elektrische fiets

Share

Contacteer ons
02 706 41 41