Blog

Veilig rijden in de sneeuw? Dat doet u zo!

Veilig rijden in de sneeuw? Dat doet u zo!

Als kind stond sneeuw vooral gelijk aan veel winterpret, maar met het ouder worden bent u er zich waarschijnlijk steeds meer bewust van geworden dat het ook een aantal extra gevaren met zich meebrengt op de baan. Geen nood: met onze tips kunt u veilig rijden in de sneeuw.

1. Voorzie winterbanden

Winterbanden lijken misschien vanzelfsprekend, maar toch rijden er elke winter heel wat auto’s zonder rond. Schakel dus tijdig over op winterbanden zodat u voldoende grip hebt op een glad wegdek. Zorg verder dat uw banden steeds de juiste bandenspanning hebben, zoals aangegeven staat in de deur van uw wagen.

2. Hou afstand bij het rijden

Op een ijzige weg is uw remafstand langer dan normaal. Daarom is het belangrijk om voldoende afstand te bewaren zodat u op tijd kunt reageren op onverwachte manoeuvres van uw voorligger.

3. Rij gecontroleerd

Verdergaand op de vorige tip: probeer bruuske manoeuvres zoveel mogelijk te vermijden. Op een glad wegdek hebben die namelijk veel grotere gevolgen dan normaal. Plots hard remmen is dan ook afgeraden en over het algemeen remt u beter op de motor. Ook bruusk optrekken, is geen goed idee. Verander verder niet zomaar van baanvak en matig uw snelheid.

4. Zorg voor zichtbaarheid

Zodra de eerste nachtvorst er is, weet u hoe laat het is: tijd om die krabbers boven te halen en uw ramen ijsvrij te maken. Ga voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers nooit de baan op voor u fatsoenlijk door uw ramen kunt kijken. Zorg dus dat uw ramen volledig ijsvrij en niet meer aangedampt zijn voor u vertrekt. Een isolatiedeken op uw voorruit kan u daarbij helpen.

5. Verwijder sneeuw voor u vertrekt

Naast uw ramen ijsvrij maken, moet u ook de sneeuw op de rest van uw wagen verwijderen, en dan in het bijzonder van uw dak en motorkap. Als u dat niet doet, kan de sneeuw tijdens het rijden op uw voorruit belanden waardoor u plots niets meer ziet.

Op zoek naar nog meer tips om de winter veilig door te komen? Neem dan een kijkje op onze pagina met wintertips!

Tags

veilig rijden, rijden in de sneeuw, veilig rijden winter

Share

Contacteer ons
02 706 41 41