Blog

06dec
2018

10 tips om zuiniger te rijden

10 tips om zuiniger te rijden

Ziet u uw budget aan de pomp alsmaar stijgen? Hoog tijd om daar iets aan te doen. Met de volgende 10 praktische tips krijgt u de brandstofmeter weer in bedwang.

1. Gun uw motor de tijd om op te warmen
Een koude motor verbruikt tot twee keer zoveel brandstof als een warme motor. Laat hem dus rustig warm worden. Denk er bijvoorbeeld aan om uw auto achterwaarts te parkeren. Zo hoeft u niet te manoeuvreren net nadat u de motor hebt gestart, maar kunt u rustig wegrijden.

2. Rij niet te snel
Wist u dat u maar liefst 25% meer brandstof verbruikt als u 130 km/u rijdt in plaats van 100 km/u? De meest doeltreffende manier om brandstof te besparen, is dus uw rechtervoet opheffen. Bovendien vermijdt u zo ook snelheidsboetes.

3. Cruise control is uw vriend
Ook versnellen is een enorme brandstofverslinder. Rijd daarom zo vaak als mogelijk aan een constante snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling en vermijd bruusk remmen. De makkelijkste manier om die rijstijl vol te houden, is uw cruise control opzetten.

4. Anticipeer in het verkeer
Kijk ver vooruit en tracht te anticiperen op wat er voor u gaat gebeuren. Gaat het licht op rood springen of nadert u een file? Laat het gaspedaal dan ruim op voorhand los. Wanneer uw auto uitbolt, sluit hij immers de brandstoftoevoer af en rijdt u dus een pak zuiniger. Houd ook voldoende afstand en verander niet van rijstrook als dat niet echt noodzakelijk is voor uw route.

5. Draag zorg voor uw wagen
Gun uw stalen ros regelmatig een onderhoud. Slecht onderhoud kan het verbruik van uw wagen immers ongezien met 5% verhogen. Versleten bougies, een vervuild koelsysteem of een verstopte luchtfilter zijn de grootste aandachtspunten voor een zuiniger verbruik.

6. Controleer uw bandenspanning
Te lage bandenspanning veroorzaakt brede, zachte banden. Dat leidt tot een hogere rolweerstand die uw brandstofverbruik met 2 tot 3 procent kan verhogen. Controleer dus regelmatig uw bandenspanning.

7. Niet te warm en niet te koud
Laat uw achterruitverwarming niet nodeloos opstaan. Die verbruikt immers 3 tot 5 procent extra brandstof. Ook uw airco is een brandstofverslinder, tot wel 10% extra. Gebruik hem daarom met mate. Zet bijvoorbeeld uw raam eens open als u in de stad rijdt. Doe dat laatste echter niet op de autosnelweg, want dan verstoort u de aerodynamica van uw wagen en verbruikt u net meer.

8. Zoek een vrachtwagen
Wist u dat u veel minder gas moet geven als u achter een vrachtwagen een bus of een grotere wagen rijdt? Het grotere voertuig voor u breekt immers de wind. Bovendien wordt uw wagen aangezogen door het grotere voertuig voor u, waardoor u zelf minder moet duwen. Opgelet, ga zeker nooit bumperrijden achter een vrachtwagen, want dan kan de vrachtwagenchauffeur u niet zien.

9. Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling
Schakel ongeveer bij 2500 toeren per minuut naar een hogere versnelling als u met een benzinemotor rijdt, en bij 2000 toeren als u met een dieselmotor rijdt. Maar zorg ervoor dat de motor rustig blijft lopen. Tracht daarnaast om uw bochten indien mogelijk in derde versnelling te nemen in plaats van in tweede om het aantal toeren laag te houden.

10. Plan uw route op voorhand
Kijk op voorhand na of er geen file of omleidingen zijn op de route die u wilt nemen. U kunt hiervoor terecht op de website van het verkeerscentrum of de Waze app op uw smartphone. Omrijden kost immers niet alleen tijd, maar ook brandstof. Voor kortere afstanden kunt u ook eens op de fiets springen. Dat is immers niet alleen goed voor uw portefeuille, maar ook voor het milieu en uw gezondheid!