Blog

04nov
2021

LEZ: in welke Belgische steden geldt een lage-emissiezone?

LEZ: in welke Belgische steden geldt een lage-emissiezone?

Intussen zijn lage-emissiezones (LEZ) in België al enigszins ingeburgerd. Maar in welke steden gelden ze en wat betekent dit concreet voor u als automobilist? Een overzicht.

> Bekijk hier de update van 2024

Wat is een lage-emissiezone?

Een lage-emissiezone, Low Emission Zone of milieuzone is een afgebakend gebied in een stedelijke omgeving waar bepaalde vervuilende motorvoertuigen niet toegelaten zijn (of enkel onder bepaalde voorwaarden). Het doel van een lage-emissiezone is om de plaatselijke luchtkwaliteit te verbeteren. Rijdt u een LEZ binnen met een niet-toegelaten voertuig of zonder de nodige documenten, dan riskeert u een boete.

Lage-emissiezones worden afgebakend met speciale verkeersborden. Het verbod op vervuilende voertuigen geldt er 24/7.

LEZ in Antwerpen, Gent en Brussel

Antwerpen, Gent en Brussel zijn momenteel de enige Belgische steden met een lage-emissiezone. In 2018 was er ook sprake om in Mechelen en buurgemeente Willebroek een LEZ in te voeren, maar dat plan werd uiteindelijk afgevoerd.

Antwerpen

De LEZ in Antwerpen was in 2017 de eerste in België. De zone omvat het hele gebied binnen de grote ring en ook een stuk van Linkeroever.

U kunt online checken of uw voertuig de LEZ binnen mag of niet. Mag u niet binnen, dan kunt u uw voertuig registreren en een toelating of LEZ-dagpas kopen. Op de site slimnaarantwerpen.be vindt u meer info over de Antwerpse lage-emissiezone.

Gent

In de Gentse binnenstad (het gebied binnen de ring R40) geldt er een LEZ sinds 2020. Plannen om de zone nog uit te breiden, werden voorlopig geschrapt. Ook op de site van Stad Gent kunt u online checken of uw voertuig binnen mag in de LEZ of niet. Net als in Antwerpen kunt u een toelating of een LEZ-dagpas kopen voor voertuigen die niet automatisch toegelaten worden. Meer info over de Gentse LEZ vindt u op de site van Stad Gent.

Brussel

Bijna het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een LEZ. Sinds 2018 zijn de regels er jaar na jaar strenger geworden. Op de site lez.brussels vindt u alle info over de Brusselse lage-emissiezone.