Blog

08jul
2020

5 cruciale principes om veilig te rijden

5 cruciale principes om veilig te rijden

Herinnert u zich nog de dag dat u uw rijbewijs haalde? Intussen hebt u al heel wat meer ervaring en rijdt u waarschijnlijk vlot en zonder zorgen met de wagen. Toch kan er in uw rijstijl ook al wat routine zijn binnengeslopen, wat mogelijk tot gevaarlijke situaties leidt. Het is dan ook zeker interessant om nog enkele principes op te frissen, zodat u steeds veilig kunt rijden.

1. Laat u niet afleiden

Dit spreekt misschien voor zich, maar omdat het cruciaal is voor een veilige rit, benadrukken we het graag nog eens. Wist u dat zowat de helft van de Vlamingen berichten leest op hun telefoon terwijl ze rijden en dat er in ons land jaarlijks meer dan dertig  mensen sterven door gsm-gebruik achter het stuur? De regel is dus duidelijk: gsm UIT – of nog beter: leg hem in uw koffer, zodat u er niet bijkunt. Moet u toch regelmatig in de wagen telefoneren, bijvoorbeeld voor uw werk? Investeer dan in een handsfree oplossing.   

Behalve uw telefoon kunnen ook uw gps-systeem, autoradio en zelfs passagiers voor afleiding zorgen. Laat u hoe dan ook niet van de wijs brengen en houd uw focus op de baan.

2. Rijd altijd  nuchter

Glaasje op, laat u rijden? Het klinkt als een cliché, maar het is een waarheid als een koe: rijden en drinken gaan níét samen (net zomin als rijden en drugs gebruiken, trouwens). Alcohol beïnvloedt het beoordelingsvermogen en dus laat u zelfs dat ene pintje of dat ene wijntje maar beter staan als u nog moet rijden. In België speelt alcohol een rol in een op de vier dodelijke ongevallen. In Vlaanderen alleen al vallen er in het verkeer jaarlijks meer dan zeventig dodelijke slachtoffers door alcoholgebruik.

Ten slotte bestaat er nog zoiets als een gemotoriseerde fiets. Het verschil? Een gemotoriseerde fiets heeft niet alleen trapondersteuning, maar rijdt ook zonder dat u hoeft te trappen. Op wettelijk vlak is het enige verschil met een elektrische fiets de minimumleeftijd van zestien jaar.

3. Wees zeker van uw stuk

Voor een veilige, defensieve rijstijl is enige zelfzekerheid nodig. Het is cruciaal dat u de verkeerssituatie steeds correct inschat en goed kunt anticiperen op andere weggebruikers. Een onzeker gevoel kan echter leiden tot plotse manoeuvres of het doet u veel trager rijden dan noodzakelijk. Twijfel maakt uw gedrag onvoorspelbaar, zodat u zélf een gevaar op de weg wordt. 

4. Pas uw rijgedrag aan indien nodig

Hevige regen en sneeuwval brengen vaak files met zich mee en vragen om een aangepaste rijstijl. Elke situatie is anders en daarom moet u vermijden om op ‘automatische piloot’ te rijden. Tip: volg eens een slipcursus. Dan ondervindt u meteen hoe het voelt om de controle over uw voertuig te verliezen. En leert u ook hoe u dan het best reageert.

5. Zorg dat uw wagen in orde is (en dat u hem kent)

Uiteraard is niet alleen uw rijgedrag, maar ook uw voertuig bepalend voor uw veiligheid op de weg – en die van uw medeweggebruikers. Verzeker er u dus van dat alles werkt zoals het moet en – niet onbelangrijk – leer uw wagen kennen. Zo is het cruciaal dat u weet hoe u de lichten bedient, hoe vlot de wagen draait en remt, hoeveel plaats hij inneemt, hoe groot uw dode hoek is, …