Blog

16sep
2019

Weg met de files! Hoe kan uw bedrijf het probleem mee oplossen?

Weg met de files! Hoe kan uw bedrijf het probleem mee oplossen?

Het groeiende mobiliteitsprobleem vormt een steeds groter wordend vraagstuk voor onze samenleving. Waar ligt de oplossing? Files kunnen voor een groot deel op overheidsniveau bestreden worden. Maar ook bedrijven kunnen hun steentje bijdragen. Ontdek hier hoe.

Een van de meest doeltreffende oplossingen is uiteraard telewerken. Toch werken momenteel nog maar amper 17% van de Belgische werknemers minstens een dag per week van thuis uit. Als dat aantal zou verdubbelen tot 34%, zou er jaarlijks 25 miljoen kilometer minder afgelegd worden op de Belgische wegen. Toch mogen we niet alle heil bij telewerken zoeken. Niet elke baan leent zich immers voor thuiswerk. Gelukkig bestaan er nog andere mogelijkheden.

Samen in de file, ja gezellig
Kijk wanneer u vanavond naar huis rijdt even rond in de file. Hoeveel wagens kunt u vinden waar meer dan één volwassene in zit? De kans is groot dat u er slechts een handvol tegenkomt op uw hele rit. Als 20% van de pendelende autobestuurders in Brussel hun wagen met andere pendelaars zouden delen, zou het fileprobleem in de hoofdstad nochtans in één klap opgelost zijn. Carpoolen vermindert trouwens niet alleen het mobiliteitsprobleem, maar versterkt ook de teamspirit en het vertrouwen tussen collega’s. Een gezellige babbel in de file vermindert bovendien het stressniveau achter het stuur.

Toch blijft carpoolen een haast marginaal verschijnsel. Veel bestuurders blijven hun auto immers als erg persoonlijk beschouwen. Daarom raden experts bedrijfsleiders aan om carpoolincentives te organiseren voor hun medewerkers. Wie carpoolt, zou bijvoorbeeld kans kunnen maken op prijzen of recht kunnen hebben op gratis of voorbehouden parking. Carpooling organiseren op het werk kan zo makkelijk zijn als een oproep lanceren op een nieuwsbrief. Maar u kunt ook specifieke carpool-apps voor bedrijven gebruiken, zoals Commuty. Hebt u te weinig medewerkers uit dezelfde regio? Ook dan bestaan er meerdere oplossingen:

  • BlaBlaCar is een carpooling-app voor lange afstanden. U moet er uw reis enkele dagen op voorhand reserveren.
  • Voor dagelijks woon-werkverkeer is er de populaire carpool-app van Taxistop (beschikbaar op Android en iOS)
  • Specifiek voor het verkeer van en naar events is er de app CovEvent, die gratis is voor events met minder dan 50 deelnemers.

Glijdende uren
Zeg maar dag tegen de klassieke 9-5 ratrace! Bedrijven experimenteren volop met glijdende uren om de opstoppingen en vertragingen op het werk te verhelpen. Vooral grotere bedrijven ondervinden haast onmiddellijk voordeel als ze bestuurders een half uur eerder of later laten toekomen of vertrekken.

Compactere werkweken vormen een andere mogelijke oplossing. Door meer uren op een dag te werken, kunnen werknemers de voordelen van een volledige werkweek behouden en toch maar 4 op 5 dagen naar het werk komen. Met name productiebedrijven experimenteren momenteel volop met diensten van 12 uur.

Verhuizen
Als de files voor grote problemen blijven zorgen, kan u als bedrijf nog altijd overwegen om te verhuizen naar een plek die makkelijker te bereiken is. Bedrijven trekken wel vaker weg uit bedrijvenzones of stadscentra om zich vlak naast een treinstation of luchthaven te installeren.